Over mij

Ik ben geboren op 3 september 1954 en woon en werk in Groningen.


Over mijn werk

Al heel lang ben ik gefascineerd door veenlijken, mummies en fossielen. De structuren zijn in mijn werk terug te vinden: sporen van wat ooit in leven was. Dat er na zoveel jaren nog zulke duidelijke resten van mens of dier over zijn blijft me boeien.

Ik schilder met acrylverf op katoen, MDF of papier, waarbij door schuren of poetsen, de verf dik of juist heel waterig te gebruiken, een gelaagd, doorwerkt geheel ontstaat. De toevoeging van gevonden stukjes roest, koperblad of metaalfolie maakt van het schilderij een spannend geheel. De lijst wordt erbij betrokken en vormt als het ware een verlenging van het doek.

Thema’s als verbinding, evenwicht, samen, aantrekken en afstoten zijn belangrijk in mijn werk evenals de altijd weer terugkerende mensvorm. Belangrijk is wat er tijdens het schilderen als het ware “vanzelf” ontstaat: je overgeven aan de materie en de tijd vergeten.

Soms snap ik zelf niet hoe ik tot bepaalde beelden ben gekomen en juist die verrassing maakt dat ik doorga, weer aan het werk wil om te zien wat er boven komt drijven: dromen met je ogen open …


Opleiding

Ik heb de Avondopleiding ABK Minerva gevolgd in Groningen en in 1986 eindexamen tekenen en schilderen gedaan. Mijn afstudeerdocenten waren Jan de Bruin en Henriëtte van 't Hoog. Na het eindexamen was ik mede-oprichter van het collectief Tint (1986-1995), een groep van 7 kunstenaars die eigen werk uitleende en een expositieruimte in de stad Groningen beheerde.


Exposities

Sinds mijn afstuderen in 1986 heb ik regelmatig geëxposeerd. Hieronder een overzicht vanaf het jaar 2000.


2015          Borg Ewsum Middelstum

                  Zomersalon Forma Aktua Groningen

2014          Kerkje Adorp

2013          Forma Aktua Groningen

                  De Ambachtsman Wittelte

2012          Kunstgoud Deventer

                  De Fontein Groningen

2011          Beatrixoord Haren

                  Forma Aktua Groningen

2009          De Ambachtsman Wittelte

2007          Westerklavier Den Horn

2006          Galerie Albronda Hellum

2005          Lab Noord Groningen

                  Galerie Mesdag Groningen

2004          Forma Aktua Groningen

2003          Gemeentehuis Achtkarspelen Buitenpost

2002          Lijstenmakerij Richard’s Groningen

                  Galerie La Lanka Tijnje

                  Etalage-expositie Zuidhorn

                  De Ambachtsman Wittelte

                  Galerie ArtiColl Hoogezand

2001          Gemeentehuis Bergum

                  Galerie De Verbeelding Saaksum

2000          LTC Dalfsen

                  Etalage-expositie Haren

                   


© 2017 Yvon Tomasini